Multiple choice

En wat vind jij dan van de NIPT-test?kit_school
Tsja, daar zit je dan bij de regionale radio en probeer je een goed antwoord te formuleren. Maar wat vind ik er nou eigenlijk echt van? Ik ben er al een paar weken over aan het denken maar kan hier geen objectief antwoord op geven. Natuurlijk is alles wat te maken heeft met vrije keuze beter. Als er iets is waar ik niet tegen kan, is als iemand anders iets voor jou bepaalt.

Maar om welke keuze gaat het eigenlijk? Willen weten of er iets met je kindje aan de hand is, of een keuze of je je kindje houdt of niet. Want het lijkt heel vaak om het laatste te gaan. En dat vind ik heel lastig en wie ben ik om dit voor iemand te bepalen.

Je hoort nog wel eens een ‘nou, dat zou ik niet kunnen hoor.’ En iedereen die mijn boek heeft gelezen weet dat ik dit voor Kit haar geboorte, en trouwens ook er na, ook gezegd heb. Maar wat ik nu weet is dat het geen kwestie van kunnen is, maar doen.

Met “alle wijsheid” die ik in de afgelopen jaren heb gekregen, kan ik nog steeds niet zeggen wat ik gedaan zou hebben. Wat ik wel weet is dat ik het jammer vind, dat de voorlichting die je krijgt voor een test niet heel compleet is. In mijn tijd werden de chromosomale afwijkingen genoemd en een soort Google opdracht en zo werd je de combinatie test in geduwd.
‘Want, het komt op jouw leeftijd zo weinig voor.’
Als er dan iets gevonden zou worden, konden we een vervolgonderzoek instellen en dan praten over eventuele beëindiging van de zwangerschap.

Het lijkt mij in ieder geval een bizarre keus. Want de ene afwijking is de andere niet. En garanties heb je nooit in het leven. Er zijn nog zoveel meer dingen die je kind kan hebben of kan overkomen. En dan moet je het ook nog allemaal “kunnen”.

Één ding weet ik zeker en dat is dat ik niets had willen missen van wat ik nu mee maak. Hoeveel tranen we er ook om heb gelaten en hoe moeilijk we het ook af en toe kunnen vinden. Daartegenover staat een heel sterk grietje die keihard leert en knokt voor haar plekje. Maar we zijn ons er ook erg van bewust dat dit heel anders had kunnen zijn. Want geen kind en afwijking is hetzelfde.

 

 

Geplaatst in: 2014

2 gedachten over “Multiple choice

  1. anja van laere schreef:

    het is inderdaad een heel lastig dilemma, mensen goed voorlichten, goed counselen wat zijn hun keuzes, hun overwegingen om de combitest te willen doen en als vervolg de NIPT?? ook weer een keuze. Nipt wel zonder extra risico van een miskraam door de test zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.