“Leven zonder Down, is dat perfect?”

Het is denk ik aan niemand voorbij gegaan dat Down de laatste tijd erg veel in het nieuws is. En dan vooral de discussie over wel of niet aborteren en het langzaam ‘uitsterven’ van Down. Het is een moeilijke discussie en ik wilde er al helemaal geen wijze dingen over zeggen. Een keuze hebben is voor mij belangrijk en iedereen moet dat hebben. Maar het blijft maar in mijn hoofd spoken en ik wil er nu toch wat over zeggen.mijnkitheeftdown_levenzonderdown

Door te zeggen dat de wereld beter is zonder Down zeg je eigenlijk dat de wereld beter is zonder onze Kit en de zoveel duizend andere mensen. Dat het gevecht dat meer dan de helft van de Down-baby’s levert na een hartoperatie voor niets is geweest. Dat alle uren die ouders in ontwikkeling en opvoeding steken, nergens voor nodig is geweest.

De hele discussie geeft me het gevoel dat Down weg zou moeten uit de samenleving. Maar waarom? Geven zij zoveel overlast? Durf je niet meer over straat omdat er weer zo’n groep Downers op de hoek staat? Worden alle goede banen ingepikt door Downies die de baan alleen maar krijgen door hun lieve glimlach?

Het leven is gewoon niet perfect en als de imperfectie dan bestaat uit mensen met Down, dan denk ik dat het leven heel mooi kan zijn. Het verdriet dat wij hebben gehad heeft ons alleen maar heel sterk gemaakt. En wij leren heel veel van de vechtlust en het doorzettingsvermogen van ons mooie meisje met Down. En al heeft ze een verstandelijke beperking en past ze niet in het hokje van de perfecte samenleving, wij moeten er voor zorgen dat ze een mooie plek krijgt.

 

8 gedachten over ““Leven zonder Down, is dat perfect?”

 1. bianca schreef:

  Mooi gezegd. Als moeder van een dochter met Down volg ik deze discussie ook. Sommige dingen die gezegd worden zijn best kwetsend. En natuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen keuze, dat is het belangrijkste. Maar een keuze die gebaseerd is op te weinig (juiste) informatie is geen eerlijke keuze. Waar het volgens mij om gaat is dat onze kinderen worden gezien als ‘kostenpost’.

 2. Anuschka de Haan schreef:

  Heel mooi gesproken. En zo is ook gewoon. Ja, gewoon. Kit is Kit, Kit is een lieve meid, Kit is een mens, zoals ieder ander mens, down of niet.

 3. renate lindeman schreef:

  Hai,
  Ik heb die artikeltjes in de NRC en Volkskrant geschreven omdat de discussie aangezwengeld moet worden. Prenatale screening wordt stapje voor stapje uitgebreid. De acceptatie van de test vergroot, de kansen voor mensen met Down kleiner en de sociale druk op vrouwen (om een bepaalde keuze te maken) groter. Het is tijd dat daar wat meer over gesproken wordt.

  • admin schreef:

   Daar moet zeker over gesproken worden en ik denk dat wij daar onder andere voor kunnen zorgen. Doordat de test toegankelijker is lijkt het alsof daarna een keuze maken ook makkelijk is. De druk die daardoor op vrouwen (en stellen) is enorm. Want waarom moeilijk doen als de keuze zo “makkelijk” wordt aangeboden..
   Ik vind het een heftige en heel lastige kwestie!

  • admin schreef:

   Heb gister trouwens jouw stuk uit de Volkskrant van dinsdag van gekregen. Wat bijzonder dat down in de VS dus zoveel meer geïntegreerd is. Dan hebben we dus nog veel te doen hier in Nederland..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.