Je slaat je er door heen

Kit is een kattig grietje die nogal lichamelijk uit de hoek kan komen. Anderhalf jaar geleden liep bijna elk familielid wel met krassen over zijn gezicht onder het mom van apenliefde. Tegenwoordig zijn het maar een paar die het moeten verduren. Thuis zijn het Bink en Dex die vaak een rotmep krijgen als ze met Kit aan het spelen zijn. Of Kit loopt door de kamer en vindt het nodig om Dex in het voorbijgaan even om te duwen. En als Bink lekker op de bank televisie kijkt, krijgt hij uit het niets een paar klappen op zijn kop. Zo ook op het kinderdagverblijf, hier zijn ook twee kindjes steeds de klos.

Naast slaan is het ook haren trekken, wat minstens zo vervelend is. Wat mij opvalt is dat het juist de kinderen zijn die erg lief met haar zijn. Dit maakt het voor ons zo moeilijk en ik word er ondertussen erg boos op Kit van. Ik hoor mij nu vaak als Dex huilt zeggen: ’Kit wat heb je nou weer gedaan?’ Ik ga er al van uit dat Kit hem pijn heeft gedaan.

Vanaf het begin af aan hebben wij altijd aan Kit duidelijk gemaakt dat wij slaan en knijpen niet tolereren. Helaas is dit nooit bij haar binnen gekomen op welke manier we het ook doen. Waarschuwen, in de hoek, afleiden, iemand terug laten slaan: ze lacht ons gewoon midden in ons gezicht uit. En ik ben nu op het punt gekomen dat ik het echt niet meer weet en soms net doe alsof ik het niet zie. Een tijdje geleden zei ik zelfs tegen Bink in de auto: ‘Even volhouden, we zijn over een kwartiertje thuis.’ Gewoon omdat ik niet meer wist wat ik moest zeggen en doen.

De logopediste legde laatst al aan mij uit dat Kit de nuance in mijn stem mist. Dus als ik haar iets dreigend zeg, is het voor haar hetzelfde als dat ik het gewoon zeg. Liet ik vroeger Bink al opspringen met een: ‘Bink….’ Kit reageert niet eens op mijn: ‘KIT!’ Het lijkt haar allemaal geen donder uit te maken. Dus dat wij boos op haar worden als ze weer iemand pijn doet, komt niet eens bij haar binnen. Heel af en toe lijkt er wel een reactie bij haar te komen, maar dat is nadat één van ons echt heeft geschreeuwd en dat lijkt mij toch ook niet echt de manier. Dat wil je tegen over Bink en Dex ook niet doen.

boekindehoek

Dus nu ben ik op zoek naar de oplossing en heb al veel gezocht op internet. Maar dan kom je dus bij de oplossingen die eventueel voor kinderen zonder een beperking werken. En dat is nog geen eens zeker. En dit is al zo lang zo, mijn lange adem begint nu echt op te raken. Zelfs Bart zijn geduld raakt op….

Maar het concept van in de hoek snapt ze wel. Op dit moment wordt haar boek in de hoek gezet. Wat deze fout heeft gedaan is mij nog niet helemaal duidelijk, maar ze pakt het goed aan!

 
 

 

4 gedachten over “Je slaat je er door heen

 1. Nel Geenen ( oma van Luca en Lois schreef:

  Een heel moeilijk geval, maar wat wij deden was ze op de trap zetten en niet eerder binnen komen maar dat zal bij Kit niet helpen denk ik.
  Bij ons kwam een van de meiden steeds uit bed s’avonds en tot vervelends aan toe wij hebben dus een haakje op de slaapkamer deur gemaakt dat ongeveer 2 cm open ging en het was na 14 dagen over wij hadden weer goede nachtrust en overdag gebruikte ik het ook nog wel eens maar niet vaak.
  Misschien is het een fase maar ik hoop dat het voor Bink en Dex gauw over gaat.

 2. sharona schreef:

  Hoi,

  Ik loop stage in het speciaal onderwijs en heb per toeval deze super leuke blog gevonden.
  ik heb misschien een kleine tip voor je voor het corrigeren van Kit( wat een prachtig kind )
  bedenk bij het corrigeren van Kit wat Er op dat moment fout gaat. ” ze slaat iemand ” geef aan wat je wel wil zien van kit bijvoorbeeld dat ze iemand een hand geeft: ” Kit slaan is mis, geef een hand ”
  Gaat het kort daarna weer ” mis “. Zeg zo concreet mogelijk: ” jammer slaan is mis. Ga maar even ” nadenken “. Zet haar dan even op haar denk plek de stoel of de hoek. Maak de ” straf ” concreet Door te werken met een klok/kookwekker ” als het belletje klaar is het denken klaar ” geef dan nogmaals aan welk gedrag je wilt zien.
  Maar probeer zo kort/concreet mogelijk aan te geven welk gedrag fout is en welk gedrag je wilt zien. Ik hoop dat je er iets aan heb.
  Groetjes sharona

  • Maaike schreef:

   Bedankt voor de tip! Wij werken ook op deze manier en Kit weet volgens mij heel goed wat wel en niet mag. Het is bij haar alleen een kwestie van een langere adem denk ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.